sk cs

Odvápňovanie? Prečo je to dôležité?

Vápenaté usadeniny môžu upchať jemné armatúry vášho kvalitného elektrospotrebiča. Tiež sa podieľajú na rozvoji hrdzavenia a inej únave materiálov vnútorných častí vášho prístroja. Oboje môže prístroj poškodiť.

Vápenaté usadeniny zhoršujú prenos tepla. Vnútorne zavápnené prístroje potom už nefungujú správne a môžu sa dokonca prehrievať. Súčasti prístroja zaisťujúce ohrev vody neodvádzajú teplo tak ako by mali a to zhoršuje kvalitu pripravovanej kávy, napríklad espresa. Pena už nie je taká bohatá, chuť nie je ako po prvý krát. Kofeín hore, triesloviny hore, kvalita dolu.

A to nie je jediný dôsledok. Nezanedbateľná je tiež skutočnosť, že prístroje so zhoršeným prenosom tepla majú zvýšenú spotrebu elektrickej energie a tým zbytočne zaťažujú životné prostredie.

Aby vaše domáce elektrospotrebiče dlho vydržali, je dôležité ich odvápňovať pravidelne a bez odkladu. Akonáhle na vašom prístroji začne poblikávať signál „DECALCIFY“ nebo „ODVÁPNIŤ“, nastal čas.

Srovnanie stavu armatúry bez odvápnenia oproti pravidelnému odvápňovaniu

Odvápnenie kávovaru, odvápňovanie espresa alebo odvápňovanie varných kanvíc a iných elektroprístrojov vykonávajte včas a vždy keď je to potrebné.


Späť na zoznam častých otázok.